Pagina URL: https://www.cepa.be/werkgevers/werkgevers/berichten/haven-presenteert-schitterende-veiligheidsresultaten-en-nieuw-ambitieus-beleid

Pagina afdrukken

Haven presenteert schitterende veiligheidsresultaten en nieuw ambitieus beleid

Het eerste meerjarenplan rond veiligheid in de Antwerpse haven werd met schitterende resultaten afgesloten. In dat plan stond een forse daling van het aantal en de ernst van arbeidsongevallen voorop, met als concreet doel een frequentiegraad* van 50 en een ernstgraad* van 1,75. Dankzij de inspanningen van havenarbeiders, werkgevers en vakorganisaties en Cepa daalde in de periode van 2016-2020 de frequentiegraad van 74 tot 40,5 en de ernstgraad van 2,2 tot 1,85. Dit wil zeggen dat het aantal ongevallen per jaar bijna met de helft is gedaald, maar liefst 460 minder. En ook het aantal verletdagen per ongeval is stevig afgenomen. Een fantastisch resultaat!

Maar hier blijft het natuurlijk niet bij. Cepa en de Antwerpse havenbedrijven zetten hun inspanningen voor veiligheid onverminderd verder en lanceerden opnieuw een ambitieus veiligheidsplan voor de komende vijf jaar, dat ook door de havenvakbonden wordt ondersteund. Het doel: het aantal en de ernst van de arbeidsongevallen in onze haven met nog eens een kwart te doen dalen. Paul Valkeniers (gedelegeerd bestuurder Cepa), Stéphanie Feys (CEO Zuidnatie) en Dirk Van den Bosch (CEO DP World Antwerp) lichtten in een ATV reportage de mooie resultaten en de concrete actieplannen toe.

*De frequentiegraad en ernstgraad zijn indicatoren van respectievelijk het aantal arbeidsongevallen en het aantal verletdagen.