Pagina URL: https://www.cepa.be/werkgevers/veiligheid/veilige-havenarbeid/informatiemomenten/

Pagina afdrukken

Informatiemomenten

Om de informatie inzake veiligheid naar de werkvloer te vertalen, worden frequente informatiemomenten ingelost.

Take 5

Om te garanderen dat al deze veiligheidsinformatie ook effectief zijn weg vindt naar de praktijk, is de Take 5 in het leven geroepen. Die verwijst naar een moment dat de foremannen en ceelbazen moeten inlassen vooraleer hun ploeg aan het werk gaat. Het is met andere woorden een veiligheidsbriefing over hoe het werk op een veilige manier kan aangepakt worden.

Tijdens dit moment overloopt een foreman en/of ceelbaas samen met zijn ploeg de belangrijkste veiligheidsinstructies. Zij bereiden deze Take 5 voor met behulp van de veiligheidsinformatie die Cepa hen aanlevert (zijnde de VIK’s, APL’s, checklists en algemene veiligheidsinformatie).

De Toolboxmeeting

De toolboxmeeting (TBM) is een moment om samen stil te staan bij veiligheid aan de kaaien. Deze toolboxmeeting geldt als een meer uitgebreide Take 5, die eerder focust op specifieke thema’s waarmee de havenarbeiders regelmatig geconfronteerd worden. In een TBM wordt met andere woorden aandacht besteed aan de risico’s en de getroffen preventiemaatregelen bij bepaalde regelmatig voorkomende werkzaamheden.

Een TBM moet niet noodzakelijk vóór het begin van de werkzaamheden worden uitgevoerd en richt zich vaak op een bepaalde groep van havenarbeiders. Een TBM kan gegeven worden door een verantwoordelijke van het bedrijf. Opnieuw kunnen de VIK’s, APL’s, checklists en algemene veiligheidsinformatie van Cepa hiervoor een belangrijke bron van informatie zijn. De veiligheidsdienst van Cepa werkt met de bedrijven samen bij de uitwerking hiervan.