Pagina URL: https://www.cepa.be/havenarbeiders/berichten/gehoorbescherming-op-maat-voor-arbeiders-op-en-rond-roroschepen

Pagina afdrukken

Gehoorbescherming op maat voor arbeiders op en rond roroschepen

Otoplastieken zijn persoonlijke, op maat gemaakte oordoppen.  Ze zijn comfortabeler en beschermen je nog beter tegen schadelijk lawaai.  Deze otoplastieken dempen uitstekend het geluid maar laten een gewone spraakcommunicatie toe en geven geen vervorming van de omgevingsgeluiden.

Otoplastieken worden op maat gemaakt: door middel van een pasta wordt een gietvorm genomen van je gehoorgang.  Deze mal gaat nadien naar de fabrikant om de eigenlijke otoplastieken te maken.  Bij het afleveren van de otoplastieken wordt er nog extra op pasvorm gecontroleerd en wordt een zogenaamde lawaai-lektest uitgevoerd.  Opmeting, aflevering en controle gebeurt door specialisten van de fabrikant, die hiervoor opgeleid zijn en de nodige ervaring hebben.

 Geluidsmetingen laten ons toe om diegenen die het grootste risico lopen eerst te voorzien van de otoplastieken. 

Dit betekent dat we zullen starten met de havenarbeiders en kuipers die werken in de roro-schepen.  Later volgen het laden en lossen van ijzer en staal en de containeroperaties op de voorkaai.

 Praktisch betekent dit : als je havenarbeider algemeen werk of kuiper bent en je werkt op één van de kaaien waar roroschepen geladen en gelost worden, je de kans krijgt om gratis een paar otoplastieken te bekomen.  Een specialist van de fabrikant zal op regelmatige momenten op de betrokken bedrijven aanwezig zijn om de opmetingen te doen.  Deze bedrijven zijn AET, DP World K 740, Euroports Leftbank, ICO, Katoen Natie Terminals en PSA K 869.  Hoe dit concreet in zijn werk gaat, zal je gezegd worden tijdens de Take 5 bij de betrokken bedrijven.  De actie start vanaf 15 april en loopt de volgende weken verder door. 

Behoor je tot een andere beroepscategorie en heb je ook kans op lawaaischade op je werk, dan zal je ook otoplastieken krijgen maar we vragen even geduld tot de eerste doelgroepen bediend zijn.  In afwachting hiervan raden we je sterk aan om reeds één van de andere beschermingsmiddelen te gebruiken.