Pagina URL: https://www.cepa.be/havenarbeiders/veiligheid/preventiebeleid/

Pagina afdrukken

Preventiebeleid alcohol & drugs

In Antwerpen gaan we resoluut voor een veilige en gezonde haven voor alle havenarbeiders. Een sterk alcohol- en drugsbeleid is daarbij onmisbaar. Door alcohol en drugs breng je niet alleen jezelf, maar ook je collega’s in gevaar. Doordat de reactiesnelheid afneemt, wordt de kans op arbeidsongevallen immers aanzienlijk groter. Alcohol en drugs horen dan ook niet thuis op het werk. Daarnaast zijn ook de effecten op de eigen gezondheid niet te onderschatten.

Daarom volgt de havengemeenschap een strikt alcohol- en drugsbeleid, dat inzet op bewustwording en hulpverlening, maar ook concrete en preventieve middelen aanreikt om de strijd aan te gaan met alcohol- en drugsgebruik in onze haven.

Hieronder lees je meer over de hulp die Cepa via de externe preventiedienst Mediwet aanbiedt bij alcohol- en drugsproblemen. Samen met de bedrijven en de havenvakbonden  bouwt Cepa zo aan een veiligere en gezondere werkomgeving voor alle havenarbeiders.

Hulpverlening

Op welke hulp kan je rekenen?
Overmatig alcohol- of drugsgebruik kan enorme gevolgen hebben. Niet alleen voor de gebruiker zelf, maar ook voor collega’s en familie. Als havenarbeider kan je binnen een vertrouwelijk kader bij Mediwet aankloppen voor een open gesprek. Bij hen kan je in alle discretie je vragen over alcohol- en drugsgebruik kwijt. Als je dat wenst, kunnen zij je ook op weg helpen naar gespecialiseerde hulpverlening.

Waar kan je terecht?

Mediwet
Adriaan Brouwerstraat 24
2000 Antwerpen
03/205 69 70
psychosociaal@mediwet.be

Behandelende arts
Je behandelende arts kan je indien nodig doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum in je buurt.

Anonieme Alcoholisten
De Anonieme Alcoholisten (AA) zijn 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 bereikbaar.
www.aavlaanderen.org
03/239 14 15
info@aavlaanderen.org

De DrugLijn
www.druglijn.be
078/15 10 20

Adviespunt Verslaving
www.adviespuntverslaving.be
03/361 86 74
hallo@adviespuntverslaving.be