Pagina URL: https://www.cepa.be/havenarbeiders/opleiding/opleiding-psychosociale-bedrijfsopvang/het-programma/

Pagina afdrukken

Het programma

Het programma van de basisopleiding

Het programma duurt twee dagen en omvat zowel theorielessen als een ervaringsgerichte aanpak met praktijkoefeningen. Cursisten leren onder andere meer over volgende thema’s:

  • verschillende soorten ingrijpende gebeurtenissen
  • onmiddellijke en uitgestelde reacties bij getroffenen
  • soorten opvang
  • andermans en eigen veiligheid
  • structuur en werking van de psychosociale opvang in de Antwerpse haven
  • toelichting registratiedocumenten

Aan het einde van de opleiding is er een syntheseles, waarna ook een evaluatie-oefening volgt.

Wie alle lesuren volgde, een zelfevaluatie en oefening positief volbracht, ontvangt ter erkenning een attest, badge en uniek hesje. Verder neemt Cepa de cursisten op in het bestand van de havenbedrijfopvangers. Bij crisissituaties in de Antwerpse haven, schakelt Cepa deze havenbedrijfopvangers in. Dit wordt altijd beslist in samenwerking met u, de werkgever en de ambulanciers van Cepa.

Het programma van de bijscholing

We vragen aan de houders van een badge psychosociale bedrijfsopvang om minimaal vier bijscholingsuren per jaar te volgen. Cepa biedt ook deze bijscholingscursussen aan. Deze bijscholing besteedt aandacht aan het oefenen van vaardigheden, bespreken van voorbeelden en opfrissen van bepaalde thema’s.

Tweejaarlijks vindt ook een persoonlijk opvolggesprek plaats. Tijdens dit gesprek besteden we aandacht aan de persoonlijke ervaringen en het welzijn van de havenbedrijfsopvanger.

 

Via deze link heeft u een overzicht van het opleidingsaanbod en kan u zich rechtstreeks inschrijven voor de gewenste cursus.