Pagina URL: https://www.cepa.be/havenarbeiders/veiligheid/veiligheidsinformatie/snel-bijverdienen/

Pagina afdrukken

Campagne ‘Onze haven drugsvrij’

Snel bijverdienen?

De Antwerpse haven is een grote logistieke speler in de internationale handel. Ze is centraal gelegen binnen Europa, en heeft verbindingen wereldwijd. Jammer genoeg vinden naast de gewone handelaars ook criminele organisaties de weg naar onze haven. Haar ligging, omvang en de gevoelige verbindingen met Zuid-Amerika maken haar helaas aantrekkelijk voor de internationale drugshandel.

De drugs worden tussen verschillende soorten goederen de haven binnengesmokkeld. Om hen hierbij te helpen, zoeken drugscriminelen handlangers in elke schakel van de logistieke keten. Of je nu havenarbeider, bediende, manager of technieker bent: ook jij kan benaderd worden. Het is belangrijk dat je hiervoor alert bent en op de juiste manier reageert.

Om onder de aandacht te brengen wat de gevolgen zijn van zo’n samenwerking met drugscriminelen, werd het initiatief “Snel bijverdienen” opgezet door Cepa, in samenwerking met Alfaport VOKA en het Gemeenschappelijk Vakbondsfront Haven van Antwerpen. Dit initiatief kadert in de campagne ‘Onze Haven Drugsvrij’.

Snel bijverdienen?

Drugscriminelen zoeken via verschillende kanalen steeds nieuwe handlangers binnen de hele havengemeenschap. Word jij benaderd? Wees alert voor verdachte vragen, en laat je niet verleiden: er is geen weg terug. Zeg nee tegen drugshandel.

Hoe zoeken ze contact?
Drugscriminelen zoeken in persoon contact (bv. op festivals, in de fitness, in havenrestaurants …) en via sociale media (via Snapchat, LinkedIn, Facebook …). Ze komen vaak niet ‘verdacht’ over. Online gebruiken ze meestal valse profielen. Ze proberen je te verleiden door grote sommen geld aan te bieden, ze stellen je vragen over je job in de haven …

Hoe reageer je?
Antwoord kort en krachtig: “Neen, geen interesse.” Ga niet in op het gesprek en spreek nooit af. Meewerken aan drugshandel loopt altijd slecht af. De video is gebaseerd op waargebeurde feiten en toont de gevolgen: geweld, bedreigingen, zware gevangenisstraffen, ontslag … Laat je dus niet verleiden.

Merk je iets verdacht op? Meld het anoniem via www.onzehavendrugsvrij.be of 03 236 62 25. Word je online gecontacteerd, maak dan een screenshot die je uploadt via het online meldpunt.

Campagnemateriaal

Download via deze link het digitaal campagnemateriaal.

Over drugshandel in de Antwerpse haven

De videoreeks ‘Over drugshandel in de Antwerpse haven’ wil alle havenmedewerkers achtergrondinformatie over de problematiek aanreiken, zodat je correct en veilig kan reageren wanneer je met drugscriminaliteit geconfronteerd zou worden.

Video’s ‘Over drugshandel in de Antwerpse haven’

Bekijk hier de video’s. Je vindt alle video’s ook terug op het YouTubekanaal van Cepa.