Pagina URL: https://www.cepa.be/havenarbeiders/personeelsbeheer/organisatie-havenarbeid/officiele-documenten/

Pagina afdrukken

Officiële documenten

Hieronder vind je een overzicht van alle officiële documenten die je als erkend havenarbeider zal krijgen.

1. De erkenningskaart

Als je slaagt voor de opleiding havenarbeid krijg je automatisch (en gratis) je eigen erkenningskaart. Die kaart in ontvangst nemen, betekent dat je het wettelijk, conventioneel en gebruikelijk statuut van havenarbeider uitdrukkelijk en onvoorwaardelijk aanvaardt.

De kleur van de erkenningskaarten hangt af van de aanwervingszitting waarin je bent ingedeeld (in geval van los dienstverband) of van de beroepscategorie (in geval van vast dienstverband). Ook de leeftijd van de havenarbeider bepaalt de kleur van de erkenningskaart. De erkenningskaart van een havenarbeider van 50 jaar of ouder heeft een gele band op de voor- en de achterzijde.


 

Op de achterzijde van de erkenningskaart van de markeerders staat bovendien een specialisatie:

  • stukgoedmarkeerder: SMA.
  • containermarkeerder: CMA.
  • polyvalente markeerder: PMA


2. Het werkboek

Elke werknemer krijgt bij erkenning of inschrijving een werkboeknummer en werkboek. Deze belangrijke instrumenten zorgen ervoor dat het personeelsbeheer efficiënt verloopt en echt werkt voor de havenarbeiders. Het werkboeknummer verwijst naar een persoon en zijn/haar prestaties om te zorgen voor een correcte verloning.

1. Het werkboek

  • Het werkboek is letterlijk een boek dat ingedeeld is in twaalf maanden. Hierin worden stempels gezet door de werkgevers (n.a.v. tewerkstelling en doorbestellingen). Niemand mag hierin schrijven (klik hier voor meer informatie).
  • Je krijgt je eerste werkboek automatisch en gratis bij je indiensttreding.
  • Elk jaar zorgt Cepa voor een vernieuwd werkboek.

2. Het werkboeknummer

  • Dit is je persoonlijk inschrijvingsnummer bij Cepa, de Bijzondere Verrekenkas voor Gezinsvergoedingen en het Vakantiefonds van de Belgische zeehavens.
  • Dit vind je terug op je erkenningskaart en werkboek.
  • Dit blijft onveranderd tijdens je loopbaan als havenarbeider.

3. De identificatiekaart met Alfapass

Als havenarbeider ontvang je tot slot een identificatiekaart die geïntegreerd werd met de Alfapass. Die moet je altijd op zak hebben. Met deze kaart kan je aantonen dat je een erkend havenarbeider bent en ze zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot de werkplaatsen in de haven. De kaart krijg je automatisch en gratis aan de loketten van Cepa.

Nood aan vervanging van één van deze documenten? Klik op de FAQ’s om te weten wat te doen…