Pagina URL: https://www.cepa.be/havenarbeiders/personeelsbeheer/organisatie-havenarbeid/officiele-documenten/

Pagina afdrukken

Officiële documenten

Hieronder vind je een overzicht van alle officiële documenten die je als erkend havenarbeider zal krijgen.

1. De erkenningskaart

Als je slaagt voor de opleiding havenarbeid krijg je automatisch (en gratis) je eigen erkenningskaart. Die kaart in ontvangst nemen, betekent dat je het wettelijk, conventioneel en gebruikelijk statuut van havenarbeider uitdrukkelijk en onvoorwaardelijk aanvaardt.

De kleur van de erkenningskaarten hangt af van de aanwervingszitting waarin je bent ingedeeld (in geval van los dienstverband) of van de beroepscategorie (in geval van vast dienstverband). Ook de leeftijd van de havenarbeider bepaalt de kleur van de erkenningskaart. De erkenningskaart van een havenarbeider van 50 jaar of ouder heeft een gele band op de voor- en de achterzijde.


 

Op de achterzijde van de erkenningskaart van de markeerders staat bovendien een specialisatie:

  • stukgoedmarkeerder: SMA.
  • containermarkeerder: CMA.
  • polyvalente markeerder: PMA


2. Het werkboek

Elke werknemer krijgt bij erkenning of inschrijving een werkboeknummer en werkboek. Deze belangrijke instrumenten zorgen ervoor dat het personeelsbeheer efficiënt verloopt. Je prestaties (gewerkte dagen, afwezigheden, verlofdagen, …) zijn gebonden aan je unieke boeknummer waardoor wij jou correct kunnen verlonen.

1. Het werkboek

  • Het werkboek is letterlijk een boek dat ingedeeld is in twaalf maanden. Hierin worden stempels gezet door de werkgevers (n.a.v. tewerkstelling en doorbestellingen). Niemand mag hierin schrijven (klik hier voor meer informatie).
  • Je krijgt je eerste werkboek automatisch en gratis bij je indiensttreding.
  • Elk jaar zorgt Cepa voor een vernieuwd werkboek.
  • Naast het fysieke werkboek heb je ook een digitaal werkboek op de eLoket-app. Hierin kan je je gewerkte taken, verlofdagen, ziektedagen en meer raadplegen.

2. Het werkboeknummer

  • Dit is je persoonlijk inschrijvingsnummer bij Cepa, de Bijzondere Verrekenkas voor Gezinsvergoedingen en het Vakantiefonds van de Belgische zeehavens.
  • Dit vind je terug op je erkenningskaart en werkboek.
  • Dit blijft onveranderd tijdens je loopbaan als havenarbeider.

3. De Alfapass

Als havenarbeider ontvang je tot slot een Alfapass. Die moet je altijd op zak hebben. Met deze kaart kan je aantonen dat je een erkend havenarbeider bent en ze zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot de werkplaatsen in de haven. Jouw Alfapass is strikt persoonlijk en mag je dus nooit uitlenen. Cepa biedt deze Smartcard gratis aan. Nadat Cepa de kaart voor jou besteld, kan je ze afhalen in een kantoor van Alfapass. Klik hier om een kantoor in jouw buurt te vinden.

Let op: je krijgt enkel een Alfapass op vertoon van een geldig identiteitsbewijs (een paspoort of identiteitskaart). Rijbewijzen, verblijfs- en vreemdelingenkaarten, attesten van verlies, … worden niet aanvaard.

Ontbreek je één van deze documenten? Klik op de FAQ’s voor meer informatie.